Загадката на Sofia24.bg на 30 юни е свързана с най-успешното име

...
Загадката на Sofia24.bg на 30 юни е свързана с най-успешното име
Коментари Харесай

Най-успешното име в историята на българското плуване има повод да почерпи днес, ето защо

Загадката на Sofia24.bg на 30 юни е обвързвана с най-успешното име в историята на българското плуване. Голямата ни шампионка е родена на тази дата през 1964 година в София. Започва да тренира плуване на 6-годишна възраст. На 14-годишна възраст към този момент е занаятчия на спорта. Състезава се в дисциплината бруст. Зoпочва да тpениpа плyване на 6-годишна възpаcт пpи Петъp Коcтов. Първото ѝ огромно съревнование е на летните олимпийски игри в Москва през 1980 година, където се класира девета. Познахте ли я? Става въпрос за оличпийската шампионка от Сеул през 1988 година - Таня Богомилова. 

На европейското състезание в София през 1985 тя печели златен орден на 200 м бруст, сребърен орден на 100 м бруст и бронзов орден със смесената щафета 4 по 100 м. На Световното състезание по плуване в Мадрид е втора на 200 метра и трета на 100 метра през 1986 година. Омъжва се за Георги Дангалаков, който става неин треньор. Ражда щерка Ана (1987). На идната година на летните олимпийски игри в Сеул печели златен орден на 100 метра бруст и слага олимпийски връх. Тя е единствената ни олимпийска шампионка по плуване. Обявена за Спортист на годината у нас за 1988 година.

Състезава се до 1991 година. Работи като треньор в Гърция, както и в Държавната организация за младежта и спорта. Изпълнителен шеф и общоприет секретар на Българска федерация по плувни спортове, член на Техническата комисия на плуване в открити води на ФИНА. Има щерка Ани и наследник Георги. 

Ани Дангалакова е многократна републиканска шампионка по плуване и участник в летните олимпийски игри в Атина през 2004 година. В своята богата на оценки кариера прави 69 ремонти на държавни върхове. Преминала е през спортна паралелка в 57-мо учебно заведение, спортната школа " Чавдар “, а през цялата си кариера се е състезавала за ЦСКА.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР